Putin en de raaf

De relatie tussen Vladimir Putin en de Russisch-orthodoxe kerk lijkt de laatste maanden beter dan ooit. Priesters worden ingezet om wapentuig te zegenen, en Patriarch Alexy II heeft het voortduren van Putin’s macht na het aflopen van zijn presidentiële ambtstermijn “een grote zegen voor Rusland” genoemd. De verstandhouding tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het despotisme kent een lange en onfrisse geschiedenis.

266px-Nicholas_II,_Tsar

Ooit waren de tijden anders. Na het verjagen van Tsaar Nicolaas II in de Russische revolutie van 1917 besloot Lenin kerk en staat rigoureus te scheiden. Hij zag het geloof als een middel voor de hogere klasse om de lagere uit te buiten. Lenin beschouwde religie niet alleen als opium voor het volk, maar ook als “een soort geestelijke alcohol, waarin de slaven van het kapitaal hun mensbeeld kunnen verdrinken, en hun eis voor een min of meer menswaardig bestaan.” Aanvankelijk werd de systematische onderdrukking van het geloof door Lenin’s opvolger Stalin voortgezet, totdat in 1943 de steun van de kerk nuttig bleek om het Russische volk te mobiliseren in de strijd tegen Duitsland, en Stalin enkele concessies deed.

In George Orwell’s Animal Farm is de raaf Moses de personificatie van de Russisch-orthodoxe kerk, met zijn verhalen over een mysterieus land net achter de wolken, waar het elke dag zondag is en suiker en koek aan de heg groeien. Wanneer boer Jones en zijn vrouw van de boerderij worden verjaagd gaat Moses met ze mee. Het kost de varkens, die de macht hebben overgenomen, de grootste moeite de andere dieren te overtuigen dat de vertelsels van Moses niet waar zijn. Een paar jaar na de revolutie verschijnt de raaf weer op de boerderij. Nog steeds doet hij geen werk op de boerderij en vertelt hij dezelfde verhalen. De varkens tolereren hem ditmaal en belonen hem dagelijks met bier.

Orwell zei ooit over de kerk: “de zwarte raaf van het priesterschap – belooft taart in de lucht na je dood, en dient trouw wie er dan ook aan de macht is.”putin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *